Cijena zlata porasla na najviši nivo u pet nedjelja

U ponedjeljak je cijena zlata porasla 0,91 odsto, na 1.183,62 dolara po unci.

Neizvjesnost po pitanju tempa povećanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama podstakla je rast cijene zlata na najviši nivo u pet nedjelja.

Tokom prošle nedjelje vrijednost zlata je ojačala oko 2 odsto. Istovremeno je to bila najbolja nedjelja za žuti plemeniti metal u posljednja dva mjeseca.

Cijena zlata je u usponu od prošle srijede i objavljivanja zapisnika sa sastanka Uprave federalnih rezervi, koji je umanjio očekivanja investitora po pitanju tempa povećanja kamatnih stopa.

U petak objavljeni podaci o zapošljavanju u SAD ukazuju na sporiji tempo otvaranja radnih mjesta, ali rast plata govori da je američka privreda dovoljno jaka da bi Fed mogao povećati kamate.

Međutim, investitori očekuju da bi američka centralna banka u ovoj godini mogla povećati kamate dva puta, a ne tri kako je prethodno rečeno.

Pojačanoj tražnji zlata doprinijelo je slabljenje američke valute, što ovu robu, kao i drugu koja se obračunava u dolarima, čini jeftinijom za imaoce drugih valuta. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u korpi šest vodećih svjetskih valuta, danas je oslabio 0,2 odsto.