Azijske berze skočile, dolar pao

Berza

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene akcija porasle, ali se trguje oprezno, dok je dolar oslabio jer na konferenciji za medije novoizabrani američki predsjednik Donald Trump nije odgovorio na najvažnija pitanja koja se postavljaju na tržištima.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio na gubitku 0,9 odsto, dok su cijene akcija u Australiji i Hong Kongu oslabile između 0,1 i 0,5 odsto.

Berzanski indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i na drugim berzama porasli su između 0,1 i 0,8 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,6 odsto, dostigavši najviši nivo u 11 nedjelja.

Azijska tržišta podržava jučerašnji rast cijena akcija na Wall Streetu, a strahovi ulagača od trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine splasnuli su jer na jučerašnjoj konferenciji za medije Trump nije spomenuo uvođenje carina na uvozne proizvode iz Kine.

Podršku tržištima pruža i stabilizacija cijene nafte, nakon što je juče skočila oko 3 odsto, oporavivši se od pada u prethodna dva dana.

Jutros se cijena barela na londonskom tržištu kreće oko 55,07 dolara, što je 3 centa manje nego na jučerašnjem zatvaranju tržišta, dak je na američkom tržištu barel pojeftinio 7 centi, na 52,20 dolara.

Tokijski Nikkei indeks jutros je oštro pao jer je jen ojačao prema dolaru, što negativno utiče na cjenovnu konkurentnost japanskih izvoznih proizvoda na inostranim tržištima.

Na prvoj konferenciji za medije od kada je 8. novembra pobijedio u trci za Bijelu kuću Trump nije iznio detalje o smanjenju poreza i povećanju ulaganja u infrastrukturu, dva najvažnija pokretača uspona cijena akcija na Wall Streetu u posljednja dva mjeseca.

Zbog nesigurnosti u to kakve će ekonomske politike Trump zaista voditi, prinosi na 10-godišnje američke obveznice skliznuli su jutros na 2,35 odsto, dok su prošlog mjeseca dostigli 2,64 odsto.

Zbog toga je pod pritiskom i dolar. Juče je, uoči Trumpove konferencije ojačao, ali je nakon nje izgubio je sve dobitke, a jutros je njegov silazak nastavljen.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je na 101,52 boda, dok je sinoć u jednom trenutku dostigao 102,95 bodova.

Jutros se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 114,70 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 116,10 jena.

Dolar je oslabio i u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura porasla na 1,0595 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0545 dolara.