Bakar i ruda gvožđa u fokusu investitora

Prognoze snažnog rasta ekonomije SAD i optimistične vijesti iz Kine podstakle su cijene bakra i rude gvožđa na međunarodnim tržištima sirovina.

Na njujorškoj berzi, cijena bakra je u utorak porasla 5,8 dolara po toni, i sada je 36 odsto viša u odnosu na septembar 2016.godine kad je bila pala na šestogodišnji minimum.

U trgovanju na berzi u Londonu, bakar je zaradio 169 dolara, odnosno 3%, i trguje se za 5760,00 dolara po toni.

Uvozna cijena rude gvožđa u Kini porasla je 3,2% i sada je na najvišem nivou u posljednje tri sedmice. Podršku gvožđu pružila je kineska Centralna komisija za razvoj i reforme (NDRC) koja je procijenila da je privreda Kine ojačala oko 6,7 odsto u prošloj godini. Dodatni podsticaj su proizvođačke cijene u zemlji porasle 5,5% u decembru, što je najbrži tempo od 2011.godine.

Ruda gvožđa je takođe, dobila podsticaj iz kineske pokrajine Hebej, koja je centar proizvodnje čelika u državi. Oni su najavili da će u 2017. udvostručiti kapacitete proizvodnje čelika, nakon što su ih u prošloj godini srezali za više od 30 miliona tona.

U objavljenom izvještaju Svjetske banke o globalnim ekonomskim izgledima, predviđa se da privredni rast SAD  poraste na 2,5% u 2017. godini, i na 2,9% u 2018. godini, ukoliko budu u potpunosti provedeni fiskalni stimulativni planovi Trampove administracije.

Prema Svjetskoj banci, privreda tržišta u narastanju, uvoznika sirovina, u 2017. će ostati na prošlogodišnjem nivou, oko 5,6 odsto, dok će ekonomija Kine nastaviti usporavanje na 6,5 odsto.

Kina učestvuje sa 75 odsto u pomorskoj trgovini rude gvožđa i sa 45 odsto u globalnoj potrošnji bakra, a SAD su na drugom mjestu sa učešćem 8% u globalnoj potrošnji bakra, dok u svjetskoj potrošnji rude gvožđa učestvuju sa 5 odsto.