Francuzi kupili „Rej-ban“ za 46 mlrd. eura

Francuski proizvođač kontaktnih sočiva Esilor (Essilor International SA) potvrdio je da za 46 milijardi eura kupuje italijansku kompaniju Luksotika (Luxottica), koja je poznata po proizvodnji čuvenog brenda Rej-ban (Ray-Ban) naočara.

Esilor će platiti 47.07 eura po akciji, a osnivač Luksotike, Leonardo Delvekio (Del Vecchio) pristao je da i dalje vodi kompaniju zajednički sa izvršnim direktorom francuske kompanije Hubert Sagnieresa.

Ovo spajanje stvorilo je drugog po snazi giganta kada je luksuzna roba u pitanju, odmah iza Hermesa (Hermes International).

Prema uslovima sporazuma, porodica Del Vecchio koja preko holding kompanije Delphin kontroliše 62 odsto vlasništva u toj kompaniji, predaće svoj udio Essiloru, koji će zatim organizovati javni poziv za kupovinu preostalih dionica.

Kombinovana grupacija će poslovati pod imenom EssilorLuxottica, imaće godišnju prodaju veću od 15 milijardi eura i zapošljavaće oko 140.000 ljudi širom svijeta.

Pored Ray Bana, Luxottica posjeduje brend Oakley i generiše godišnje prihode od oko devet milijardi eura. Essilor je u 2015. godini uknjižio prodaju od 6,7 milijardi eura.