Najduži dobitnički niz eura prema dolaru od 2014. godine

Valuta

Euro je protekle nedjelje ostvario dobitke u odnosu na američku valutu što je njegov najduži dobitnički niz od 2014. godine.

Na kraju nedjelje kurs eura prema dolaru iznosio je 1,0640 dolara, što predstavlja rast od 1,05 odsto u odnosu na prethodni petak.

Dolar je oslabio i u odnosu na druge vodeće svjetske valute. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara je pala 2,10 odsto, na 114,50 jena.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle nedjelje 0,7 odsto.

Od američkih predsjedničkih izbora, 8. novembra, vrijednost dolara kretala se na najvišim nivoima u 14 godina jer se očekivalo da će Trampova administracija ubrzati rast privrede, ali i inflacije u SAD-u, zbog čega bi američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata u narednom periodu.

Međutim, prva konferencija za medije Donalda Trampa je razočarala investitore, jer se na konferenciji nije mogao čuti nijedan odgovor na stvarno važna pitanja, pa je dolar posljednjih dana izgubio na zamahu.