Cijene nafte pale na trgovanju u Njujorku

Cijene nafte su pale na trgovanju u Njujorku, izgubivši ranije dobitke, nakon što je šef Međunarodne agencije za energetiku predvidio rast isporuka iz SAD-a.

Cijena naftnih fjučersa oslabila je za 1,6 odsto poslije izjave izvršnog direktora IEA Fatiha Birola da će više cijene “crnog zlata” izazvati značajno povećanje proizvodnje iz škriljaca u SAD, budući da članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugi proizvođači smanjuju ponudu, prenosi agencija “Bloomberg”.

Dan ranije, najveći izvoznik iz sastava OPEC-a, Saudijska Arabija, najavila je da će proizvodnju srezati više nego što je planirano kako bi povećana tražnja pomogla ponovnom uravnoteženju tržišta.

Birol  je izjavio da će američka proizvodnja nafte iz škriljaca sasvim sigurno snažno reagovati na rast cijene i da će cjenovni nivo od 56 do 57 dolara po barelu, biti mnogim akterima u američkom sektoru nafte iz škriljaca savršen razlog za proizvodnju.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u februaru skliznula je naniže za 83 centa na 51,65 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku u 10,16 časova prije podne po londonskom vremenu. Ukupan obim trgovanja bio je oko 8,0 odsto ispod 100-dnevnog prosjeka. Cijena WTI nafte je juče bila u usponu za 11 centi na 52,48 dolara.

Sjevernomorska nafta “brent” za martovske isporuke pala je za 86 centi na 54,61 dolar po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Ovaj tip nafte, koji se smatra globalnom referencom na tržištu “crnog zlata”, juče je oslabio za 39 centi na 55,47 dolara.

Zalihe sirove nafte u SAD-u pale su za 1,0 milion barela prošle nedjelje, navodi se u istraživanju “Bloomberga”, objavljenom uoči sutrašnjeg zvaničnog izvještaja američke Uprave za energetske informacije.