Vozila proizvedena prije 2001. danas neće moći na ulice Pariza i Liona

Francuski gradovi Pariz i Lion danas probavaju nov način ograničenja saobraćaja automobila u danima s najviše zagađenje vazduha.

U Parizu i okolnom regionu, vozila starija od 2001. godine danas ne mogu u saobraćaj. Od sredine januara, sva vozila u Parizu moraju imati oznaku identifikacije nivoa zagađujućih materija u izduvnim gasovima – azotni oksidi, čestice.

U Lionu je na snazi dvostruki sistem: i par-nepar, i ograničenje po podacima sa naljepnice na vozilu, o zagađujućim materijama u izduvnim gasovima. Izuzetak su automobili sa “zelenom naljepnicom” koja označava nultu emisiju štetnih gasova, drugim riječima, na električni pogon. Vlasti vlasnicima umjesto korišćenja automobila preporučuju grupnu vožnju i javni prevoz, s popustom.

U drugim gradovima, Grenoblu i Bordou, takođe zbog zagađenja, brzina je na glavnim putevima ograničena na 70 kilometara na sat, umjesto 90 ili 110 kilometara na sat koliko je obično.

Poslije teških epizoda zagađenja u decembru, Francuska je posljednjih nekoliko dana ponovo pod uticajem visoke koncentracije čestica, zbog kombinacije meteoroloških pojava – anticiklona i jer nema vjetra. Početkom decembra Parizu, ali i sjever i Alpi doživjeli su vrhunac zimskog zagađenja, bez presjedana, za deset godina i po trajanju, i po intenzitetu.

Zagađenje vazduha je po procjeni stručnjaka treći uzrok smrtnosti – 48.000 slučajeva prerane smrti godišnje u Francuskoj. Uzrok zagađenja je u velikoj mjeri saobraćaj motornih vozila.