Nissan Qashqai slavi deset godina postojanja

Qashqai je model koji je prije 10 godina predstavio segment crossovera koji automobilska industrija i kupci poznaju i danas.

Nissan će u narednom mjesecu u velikom stilu obilježiti 10 godina od početka prodaje modela Qashqai. Širom Evrope će se održavati posebna događanja za kupce i medijske aktivnosti. Prije deset godina na tržištu nije postojalo vozilo koje je uspješno spajalo praktičnost i privlačnost SUV automobila s veličinom, efikasnošću i dinamičnim performansama kompakta.

Qashqaijev inovativan dizajn i svestrana konstrukcija na svijet su došli 2002. tokom razvoja automobila koji je trebao postati nova Nissan Almera. Kreativni tim odlučio je dizajnirati automobil od samih temelja. Rezultat je automobil koji je precizno odražavao želje kupaca i ispunio Nissanovo obećanje: inovacije i uzbuđenje za sve.

Prodaja prve generacije Nissana Qashqai započela je u februaru 2007. i postigla odličan uspjeh, a do kraja te godine, u Evropi je prodato blizu 100.000 primjeraka, a što je bio tek početak.

U deset godina, otkako je na tržištu, Qashqai je u Europi prodat u više od 2,3 miliona primjeraka, što ga čini najprodavanijim crossoverom. Osvojio je više od 80 nagrada, uključujući i 19 nagrada za „Automobil godine“.