Evropske berze: Akcije evropskih banaka podigle indekse

Na evropskim berzama najvažniji indeksi u srijedu ujutro ostvarili su znatne dobitke, potpomognuti dobrim izvođenjem bankarskih akcija.

Panevropski STOXX 600 indeks oko 9,30 bio je u plusu 1 odsto te je na putu najbolje nedjeljne izvedbe u zadnjih 6 nedjelja.

Istovremeno, londonski Ftse indeks, pariski CAC i frankfurtski DAX bili su u plusu između 0,5 i 0,8 odsto. Znatan početni dobitak ostvario je i španski IBEX, od 1,7 odsto.

Među najvećim dobitnicama je akcija Deutsche banke, sa skokom cijene za 2,7 odsto, po objavi da planira djelimičnu javnu ponudu akcija svoje filijale za upravljanje imovinom, u sklopu prošlogodišnjeg restrukturisanja.

Po pisanju njemačkog lista Handelsblatta, delimični IPO smatra se završenim poslom. Posljednjih mjeseci špekulisalo se da bi ta njemačka banka mogla prodati otprilike četvrtinu udjela u Deutsche Asset Managementu, za koji se procjenjuje da ima tržišnu kapitalizaciju od najmanje 6 milijardi eura.

Znatno je poskupjela i akcija španske Banco Santander, za 4,4 odsto, pošto je izvijestila o rastu neto dobiti u 2016. za 4 odsto.

U prosjeku su cijene akcija evropskih banaka jutros u plusu 1,8 odsto, pa bankarski sektor bilježi jutros najbolje izvođenje.

Najveća dobitnica akcija je Logitecha, sa skokom cijene za 16 odsto, na najviši nivo od kraja 2008. godine. Rezultat je to snažnog rasta dobiti u zadnjem lanjsko tromjesečju, potom skoka prihoda od prodaje za 13 odsto, na najviši nivo u 35-godišnjoj istoriji te kompanije, kao i poboljšanih poslovnih izgleda.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao je u srijedu 1,43 odsto, na 15.057 bodova.