Azijske berze porasle, dolar skočio

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene akcija dostigle najviše nivoe u tri i po mjeseca, zahvaljujući rekordima na Wall Streetu, dok je dolar pod pritiskom protekcionističkih najava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 1,5 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,3 odsto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,7 odsto, dostigavši najviši nivo od 11. oktobra.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji novi rekordi indeksa na Wall Streetu, pri čemu se Dow Jones po prvi put u istoriji probio iznad nivoa od 20.000 bodova što se zahvaljuje solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija. Od 104 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih gotovo 70 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

Pozitivno na Wall Street utiče i ispunjavanje obećanja predsjednika Trumpa. Iako još nije javio o detaljima o planiranom smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, Trump je povukao neke druge poteze koji pokazuju da namjerava sprovesti ono što je govorio u izbornoj kampanji.

Japanski Nikkei indeks skočio je jutros više od 1,5 odsto, uprkos snažnom kursu jena prema dolaru.

Pozitivno na tržišta utiče i rast crna nafte, nakon što su juče oslabile 0,8 odsto. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,9 odsto, na 55,57 dolara. Na američkom je tržištu barel takođe poskupio 0,9 odsto, na 53,20 dolara.

Na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom jer su ulagači više fokusirani na protekcionističke najave predsjednika Trumpa, a ne na njegove podsticajne ekonomske mjere, koje podržavaju tržišta akcija. Zbog toga je jutros dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 99,79 bodova, najniži nivo u sedam nedjelja. Još početkom godine kretao se nadomak 104 boda, na najvišim nivoima u 14 godina.

Jutros se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 113,40 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,60 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,0750 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0725 dolara. Dolar je oslabio i prema britanskoj funti, koja posljednjih dana jača zahvaljujući tome što je put izlaska Britanije iz Evropske unije sve jasniji. Jutros je kurs funte dostigao 1,2655 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,2525 dolara.