Čuveni londonski taksi uskoro i u drugim evropskim gradovima

Kompanija koja pravi taksi vozila prepoznatljiva na londonkim ulicama, planira najnoviju verziju taksija izvoziti u druge evropske prestonice

London Taxi Company (LCT), koja izrađuje i najnoviji taksi-model TX5, želi da do kraja ove dekade poveća proizvodnju vozila na 10.000 primjeraka godišnje. Kako bi postigla zacrtani cilj, neophodno je da počne da izvoziti ovaj automobil i u druge zemlje Evrope.

LTC je trenutno u vlasništvu kineskog proizvođača automobila Geely, koji je tu firmu kupio 2013. godine, a predstavnici kompanije su već posjetili neke evropske metropole, kao što su Oslo, Pariz, Amsterdam i Berlin. Prve isporuke van Ujedinjenog Kraljevstva očekuju da budu realizovane 2018. godine.

Međutim, LTC strahuje da bi pristup evropskim tržištima mogao da bude otežan nakon najavljenog izlaska Britanije iz Evropske unije, što bi moglo da im ugrozi prodajne planove.

Ova kompanija završava izgradnju drugog pogona za proizvodnju „londonskog taksija“, koji se nalazi u Koventriju pored postojeće fabrike.