Stiže najmoćnija Škoda ikada

Škoda će na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi premijerno predstaviti redizajniranu Octaviju RS 245 od 0 do 100 km/h koja stiže nakon 6,6 sekundi

Dugoočekivani model će se ponuditi i u karavanskoj verziji karoserije, a najsnažniju i najbržu Octaviju RS (Rally Sport) u ovom slučaju pokreće poznati grupacijski (VW) dvolitarski četverocilindarski turbo-benzinski TSI motor koji raspolaže sa 245 konjskih snaga i nudi 370 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je 15 KS i 20 Nm više od potencijala motora koji se nudi u standardnoj Octaviji RS 230.

S dodatnim konjskim snagama i bogatom serijskom opremom Škoda sada ima model zbog kojeg bi pojedini kupci mogli zaboraviti na redizajnirani Golf GTI Performance.

Za prenos snage na podlogu Škoda će kupcima standardno ponuditi ručni 6-stepeni mjenjač, a tu je i 7-stepeni automatski mjenjač sa dva kvačila (DSG). Octavia će u svom trovolumenskom izdanju od 0 do 100 km/h stizati nakon 6,6 sekundi, a karavanskoj verziji koja je nešto teža za spomenuto ubrzanje trebaće 6,8 sekundi. Maksimalna brzina u oba slučaja elektronski je ograničena i iznosi 250 km/h.

U odnosu na RS 230, Octavia RS 245 opremljena je elektronski kontrolisanom ograničenom blokadom diferencijala, bliža je podlozi za 14 milimetara i standardno se isporučuje na dvobojnim 19-inčnim felgama. Suštinske razlike spolja odnose se na nekoliko sjajno crnih karoserijskih detalja.