Azijske berze: Berze oslabile, dolar skočio

Na azijskim berzama u utorak su cijene akcija pale, kao i dan prije na evropskim tržištima i Wall Streetu, dok je dolar ojačao prema evropskoj, a oslabio prema japanskoj valuti

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji, Šangaju, Singapuru i Hong Kongu skliznule između 0,1 i 0,3 odsto. U Australiji su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,15 odsto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji blagi pad indeksa na Wall Streetu, što je najviše bila posljedica pritiska na energetski sektor zbog oštrog pada cijena nafte.

Trgovalo se oprezno i zbog toga što ulagači čekaju jasniju sliku o tome što donose politike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Od 8. novembra, kada je Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću, cijene akcija snažno su porasle zahvaljujući njegovim najavama o smanjenju poreza, podsticanju fiskalne potrošnje i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima.

Analitičari Goldman Sachsa poručuju da su fiskalni podsticaji u SAD-u vjerojatniji u 2018. nego u ovoj godini jer je “ravnoteža rizika nešto manje pozitivna” u prvom mjesecu 2017, dok bi Trumpov plan o podsticanju ekonomije mogao biti zasenjen negativnim uticajima restriktivne politike po pitanju trgovine i imigracije.

Podršku azijskim berzama jutros pruža stabilizacija cijena nafte. Nakon što je juče pala 1,5 odsto, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,2 odsto, na 53,15 dolara.

Na londonskom je tržištu barel poskupio 0,3 odsto, na 55,90 dolara, nakon što mu je juče cijena potonula gotovo 2 odsto.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao prema evropskoj valuti. Jutros se cijena eura kreće oko 1,0695 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0770 dolara.

U odnosu na japansku valutu, dolar je oslabio, pa je njegov kurs skliznuo na 111,90 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 112,50 jena. (Hina)