Nokia za 347 miliona eura preuzima kompaniju Comptel

Nokia za 347 miliona eura namjerava da kupi domaću finsku kompaniju Comptel, koja se bavi softverom koji telekomunikacijski operateri koriste za upravljanje svojom opremom i mrežom

Poslovanje Nokije trenuto se odnosi gotovo isključivo samo na opremu za telekomunikacione operatere. Kako bi osnažila svoju poziciju na tome tržištu, gdje joj konkurenciju čine kineska kompanija Huawei i švedski Ericsson, finska kompanija namjerava pokrenuti posebno poslovanje sa softverom za upravljanje telekomunikacijskom opremom.

To će postići skorom kupovinom kompanije Comptel za što će se izdvojiti 347 miliona eura. Nokia planira ponuditi 3,04 eura za svaku Comptelovu akciju, ali nakon objave ponude, cijena pojedinačne Comptelove akcije je skočila na 3,06 eura sugerišući da su neki akcijonari očekivali da će Nokijina ponuda biti izdašnija od ponuđene.

Kompanija Comptel nešto je manja od konkurencije kao što su kompanije Amdocs, Convergys i Radcom, ali tokom prošle godine zaradila je 100 miliona eura na softveru koji telekomunikacijskim operaterima pomaže u upravljanju njihovom opremom i mrežom. Comptel je razvio i određeni virtuelni softver koji Nokijinu telekomunikacijsku opremu čini zastarjelom i nepotrebnom.