Pametne naočale koje se automatski prilagođavaju vidu

Naučnici u Juti osmislili su naočale sa glicerinskim sočivima kod kojih će svi predmeti uvijek izgledati oštro, bez obzira koliko su udaljeni

U mladosti, očno sočivo lako mijenja oblik i dozvoljava akomodaciju, ali kako starimo, fleksibilnost sočiva se smanjuje i predmeti koji se nalaze blizu iznenada postaju mutni. Zato sredovječni ljudi počinju da nose naočale za čitanje, dok oni koji su već imali problema sa vidom koriste bifokalne naočale. Novo naučno dostignuće moglo bi da i jedne i druge pošalje u istoriju.

Naučnici sa Univerziteta u Juti razvili su “pametne naočale” sa tečnim sočivima koja automatski prilagođavaju fokus.

– Najveća prednost ovih pametnih naočala je da kada ih jednom stavite, svi predmeti uvijek izgledaju oštro, bez obzira koliko da su udaljeni – objašnjava Karlos Mastranđelo, profesor kompjuterskog indženjeringa koji istraživanje vodi sa doktorandom Nazmulom Hasanom.

Regularne naočale ne ispravljaju problem akomodacije nego jednostavno premještaju domet onoga što je u fokusu, umjesto da ga šire. Zato kada ih stavite, predmeti koji su bili nejasni na 30 centimetara postaće oštri, ali će oni na drugom kraju sobe postati mutni. Obrnuto je kod onih kojima su potrebne naočale samo za daljinu.

Nove pametne naočale sastoje se od sočiva načinjenih od glicerina, guste bezbojne tečnosti, koja su okružena fleksibilnim membranama. Membrane mogu da se mehanički pomjeraju naprijed-nazad i tako mjenjaju krivljenje glicerinskih sočiva. Sočiva su smještena u okvire koji sadrže mjerač razdaljine od lica onog koji ih nosi do okolnih objekata uz upotrebu infracrvenog svjetla. Mjerač zatim šalje signal i prilagođava sočiva razdaljini. Ovo prilagođavanje odvija se jako brzo i omugućava korisniku da prebaci fokus sa jednog predmeta na drugi za 14 milisekundi.

Uz naočale ide aplikacija za smartfone, koja sadrži podatke o dioptriji vlasnika i automatski podešava sočiva preko bluetootha. Kada osoba dobije novi izvještaj ljekara, podaci se jednostavno apdejtuju. Na taj način čovjek ne mora da kupuje druge naočale jako dugo.

Prototip je prilično glomazan, pa će jedno od dotjerivanja prije nego što se budu našle na tržištu biti i promjena izgleda, naročito smanjenje težine i debljine.

Pametne naočale mogle bi da se nađu u slobodnoj prodaji za dvije do tri godine. (Newsweek)