Na Wall Streetu rekordi peti dan zaredom

Na Wall Streetu su u srijedu berzovni indeksi dostigli nove rekordne nivoe, peti dan zaredom, zahvaljujući podacima o jačanju američke privrede i uvjerenju ulagača da će američki predsjednik Donald Trump ispuniti obećanja o smanjenju poreza

Dow Jones ojačao je 107 bodova ili 0,52 posto, na 20.611 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,50 posto, na 2.349 bodova, a Nasdaq indeks 0,64 posto, na 5.819 bodova. S&P 500 indeks porastao je jučer sedmi dan zaredom, što je njegov najduži pozitivni niz od septembra 2013. godine, pri čemu je peti dan zaredom dostigao rekordne nivoe.

Optimizam na tržištu zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo podacima o rastu prometa u trgovini na malo i potrošačkim cijenama u januaru, što ukazuje na ubrzanje rasta američke privrede. Na sastanku s liderima trgovačkog sektora predsjednik Trump ponovio je da će znatno smanjiti poreze i pojednostaviti porezne zakone, što je najavio i prošle sedmice. Trumpova obećanja o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima podržavaju tržišta kapitala još od početka novembra, kada je pobijedio u utrci za Bijelu kuću. Očekuje se da će ti potezi podstaći brži rast privrede, ali i inflacije, a zbog toga bi američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Juče je u drugom danu svjedočenja u Kongresu o monetarnoj politici predsjednica Feda Janet Yellen ponovno naznačila da bi kamate mogle biti povećane već na idućoj sjednici čelnika središnje banke u martu.

Najviše su juče, 1,2 posto, porasle cijene dionica u zdravstvenom sektoru, a slijedio je finansijski s rastom od 0,7 posto.

S druge strane, cijene dionica u komunalnom i nekretninskom sektoru, kojima ne odgovaraju veće kamate, pale su oko 0,3 posto.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Stoga su analitičari povećali procjene, pa sada u anketi Reutersa procjenjuju da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu u prosjeku biti za 7,2 posto veća na godišnjem nivou, što bi bio najveći rast zarada od trećeg tromjesečja 2014. godine. Na početku sezone objava rezultata analitičari su očekivali rast zarada od 6,1 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,47 posto, na 7.302 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,19 posto, na 11.793 boda, a pariški CAC 0,59 posto, na 4.924 boda. (Hina)