Azijske berze porasle, oprezna trgovina

Na većini azijskih berzi u utorak su cijene akcija blago porasle, ali trguje se oprezno jer nema vijesti koje bi značajnije podstakle ulagače, dok je dolar ojačao

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu 0,6 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,9 odsto. Berzanski indeksi u Australiji, Hong Kongu i Singapuru skliznuli su između 0,1 i 0,2 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,2 odsto i kreće se nadomak najviših nivoa u 19 mjeseci.

Tržišta podržavaju makroekonomski podaci koji ukazuju na jačanje ekonomije u regiji, posebno kineske, koje je dugo zabrinjavalo ulagače zbog usporavanja rasta.

Ulagači su se donedavno plašili da bi u slučaju protekcionističkih mjera američkog predsjednika Donalda Trumpa oporavak kineske ekonomije mogao biti zaustavljen, ali u posljednje vrijeme ni Trump, ni njegovi ministri ne spominju uvođenje carina na uvoz kineskih proizvoda.

S druge strane, tržišta podržavaju najave Donalda Trumpa da će smanjiti poreze, povećati fiskalnu potrošnju i olabaviti regulacije u pojedinim sektorima, što bi trebalo podstaći rast američke ekonomije, najvećeg izvoznog tržišta azijskih kompanija.

Pozitivno na tržišta utiče i stabilnost cijena nafte. Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala 0,6 odsto, na 53,70 dolara. Na londonskom se tržištu cijena barela kreće oko 56,25 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 55,75 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao, pa je njegov kurs jutros dostigao 113,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,10 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,0610 na 1,0585 dolara.

Slabost eura najviše je posledica neizvjesnosti uoči predsedničkih izbora u Francuskoj, koji se održavaju u drugoj polovini aprila, a u anketama i dalje vodi Marine Le Pen, liderka krajnje desnice.