Euro klizi prema 1,05 dolara

Valuta

Euro je u utorak oslabio prema većini glavnih svjetskih valuta, uprkos jakim ekonomskim podacima iz eurozone

Evropska je valuta oslabila 0,72 odsto prema američkoj, na 1,0538 dolara, dok je u odnosu na britansku valutu euro slabiji 0,33 odsto i trguje se za 0,8488 funta.

Najveći dnevni pad euro bilježi prema ruskoj valuti, spustivši se na 60,78 rubalja, što je 1,2 odsto manja cijena u odnosu na prethodno trgovanje. Rublja je jutros na dobitku i prema američkom dolaru za 0,3 odsto, na 57,64 rubalja za dolar.

Iako su jutros objavljeni podaci pokazali da je indeksa industrijske proizvodnje u eurozoni u februaru dostigao najviši nivo u skoro šest godine, euro je pod pritiskom snage dolara i političke nestabilnosti u Evropi.

Dolar je u korpi šest vodećih valuta u svijetu ojačao 0,6 odsto, pri čemu je prema japanskom jenu porastao 0,45%, britanskoj funti 0,48% a u odnosu na švajcarski franak dolar je na dobitku 0,74 odsto.

Rast vrijednosti dolara na međunarodnim tržištima je posljedica obnovljenih spekulacija da bi Federalne rezerve već u martu mogle povećati kamatne stope, kao i rastom prinosa na američke obveznice za 0,09 odsto.