Austrija planira olakšice za kompanije koje će zapošljavati domaće radnike

Austrijska vlada usvojila je nove propise koji će domaćim radnicima osigurati prioritet pri zapošljavanju u odnosu na potencijalne doseljenike iz drugih zemalja Evropske unije

Austrija već godinama bilježi pojačani priliv inostranih radnika na tržište rada, posebno iz siromašnijih susjednih zemalja na istoku Evrope, zahvaljujući znatno višim platama i socijalnim pravima. Zbog toga je vlada u Beču odlučila od jula na tri godine prepoloviti troškove rada kompanijama koje budu otvarale nova radna mjesta i zapošljavale austrijske građane koji žele promijeniti posao ili su registrovani na birou za zapošljavanje, prenijela je Hina.

Za tu će se olakšicu moći kvalifikovati i kompanije koje zaposle radnike sa diplomom austrijskih obrazovnih institucija i visoko kvalifikovane radnike iz trećih zemalja s posebnom radnom dozvolom. Osim austrijskih državljana, prioritet pri zapošljavanju će imati i državljani ostalih zemalja Evropske unije, već nastanjeni u Austriji.

Mjere će koštati dvije milijarde eura, a ciljaju na otvaranje 160 hiljada novih radnih mjesta.

Austrija inače spada među zemlje s najnižim stopama nezaposlenosti, od samo 5,7 posto prema metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO). Broj nezaposlenih ipak stalno raste u kontekstu posustajanja privrednih aktivnosti.