Cijena nafte je iznad 56 dolara

Napori globalnih proizvođača nafte da smanje proizvodnju drže cijenu ovog energenta na međunarodnim tržištima oko najvišeg nivoa u 19 mjeseci

Barelom “brent” nafte, koja je međunarodni reper, trguje se za 56,32 dolara, što predstavlja dnevni pad od 0,60% u odnosu na prethodno trgovanje, dok je američka WTI nafta jeftinija 0,61 odsto i košta 54,00 dolara po barelu (159 l).

Cijena “brent” nafte u utorak je porasla iznad 57 dolara, nakon što je generalni sekretar OPEC-a, Mohamad Barkindo, izjavio da je u januaru realizovano 90 odsto dogovorenog plana o smanjenju proizvodnje, a očekuje se da procenat bude i veći.

Članice OPEC-a i 11 drugih proizvođača izvan kartela, uključujući i Rusiju pristali su da u prvoj polovini 2017. smanje proizvodnju za skoro 1,8 miliona barela dnevno. Ukoliko dogovor bude implementiran u cjelini, globalna dnevna ponuda bi bila manja 2 odsto, što bi izbalansiralo ponudu i tražnju na tržištima, i eventualno uslovilo deficit do kraja godine.

Sporazum o smanjenju proizvodnje, postignut krajem prošle godine, ima za cilj da ojača cijene nafte koje su dvije godine bile u padu zbog prekomjerne ponude. Mnoge zemlje, kojih ekonomija zavisi od “crnog zlata”, još uvijek se bore sa posljedicama kolapsa cijena, poput Venecuele. Čak i dolarima bogata Saudijske Arabija želi veće cijene nafte, jer planira privatizaciju svoje kompanije Saudi Aramco, koja je u vlasništvu države. Ali globalni dogovor o smanjenju proizvodnje ugrožen je sa više strana. Libija i Nigerija, koje su izuzete iz sporazuma, povećali su svoju proizvodnju sa 65.000 barela, na 101.800 barela dnevno. Istovremeno i Iran je povećao svoj izlaz nafte za 50.200 barela.

Sporazumu prijeti i povećana proizvodnja nafte u SAD, koja je od polovine novembra porasla 3,4 odsto.  Broj bušotina u SAD je u nedjelje koja je završila 10. februara povećan na 591, što je najviše od septembra 2015. godine, podaci su “Baker Hughes”, kompanije za usluge u naftnoj industriji.