Euro se oporavio, nakon pada na najniži nivo u šest nedjelja

Valuta

Poboljšani izgledi proevropskog kandidata na francuskim predsjedničkim izborima pomogli su euru da se blago oporavi na međunarodnim valutnim tržištima

Nakon što je vrijednost eura juče pala na 1,0494 dolara, najniži nivo u šest nedjelja, cijena zajedničke evropske valute je u popodnevnim satima porasla na 1,0559 dolara.

Pad eura je zaustavljen nakon što je centrista Fransoa Beru  izjavio da se neće kandidovati na izborima za predsjednika Francuske i predložio alijansu sa nezavisnim kandidatom Emanuelom Makronom što povećava izglede Makrona. Beru (65), proevropski političar koji je osvojio oko devet odsto glasova u prvom krugu izbora 2012. godine, sada uživa podršku oko pet do šest odsto glasača, kako pokazuju ankete. Ovogodišnji predsjednički izbori u Francuskoj biće održani 23. aprila i eventualni drugi krug, 7. maja.

Podršku euru pružili su i objavljeni podaci Ifo instituta, koji pokazuju da je poslovno povjerenje u Njemačkoj skočilo u februaru, “u inat” političkim neizvjesnostima koje pomračuju perspektive najveće evropske ekonomije. Ifo indeks porastao je na 111 poena, što je isti nivo koji je dostigao u decembru, nakon klizanja na 109,9 bodova u januaru. (Agencije)