Norveška bez benzinaca i dizelaša od 2025.

Norveške vlasti žele da se od 2025. u toj zemlji prodaju isključivo automobili sa električnim pogonom, odnosno Plug-in hibirdi i vozila koja koriste vodonične gorivne ćelije

Iako se ovaj cilj na prvi pogled čini previše ambicioznim, zahvaljujući dosadašnjim naporima države i brojnim pogodnostima i subvencijama u kojima uživaju oni koji se odluče za kupovinu ekološki prihvatljivih automobila, tržišni udio električnih vozila u prodaji novih četvorotočkaša trenutno iznosi 37%.

Kompanije i građani u Norveškoj stimulišu se da nabavljaju električne automobile kroz poreske olakšice i druge beneficije poput korišćenja žute trake u gradovima, besplatnog parkiranja u gradskim centrima i oslobađanja od plaćanja putarine.

Sa druge strane, automobili sa konvencionalnim motorima koji više zagađuju dodatno su oporezovani, pa su maloprodajne cijene takvih vozila praktično izjednačene sa cijenama električnih modela, što stimuliše kupce da se sve više okreću elektroautomobilima.

Iako će postepeno doći do izmjene sistema subvencionisanja, očekuje se da će se tržište električnih automobila u međuvremenu dalje razvijati, pa norveški parlament vjeruje da je cilj da se od 2025. prodaju isključivo ekološki prihvatljivi automobili moguće ostvariti.

Krajem 2016. na putevima Norveške bilo je oko 100.000 vozila na struju, a do 2020. taj broj će porasti na 250.000. Takođe, u planu je da se paralelno sa rastom prodaje unaprijedi i infrastruktura, pa bi do kraja ove dekade na svakih 10 elektroautomobila trebalo da dođe po jedan javni punjač – ukupno 25.000 u cijeloj zemlji. (B92)