Prva zemlja koja traži dokaze o jednakosti zarada

Island će biti prva zemlja na svijetu koja će uvesti kompanijama obavezu dokazivanja jednakosti plata bez obzira na rod, seksualnu orijentaciju, etničku pripadnost i nacionalnost

Vlada će ovog mjeseca uputiti u parlament prijedlog zakona kojim će se od svih kompanija s više od 25 zaposlenih tražiti da pribave potvrdu da rad jednake vrijednosti jednako plaćaju, prenose svjetski mediji najavu vlade u Rejkjaviku koja je, na Međunarodni dan žena, potvrdila istrajnost u borbi protiv nejednakosti.

Pojedine zemlje već su uvele takvu obavezu, ali smatra se da će je Island prvi uvesti za poslodavce u javnom i u privatnom sektoru. Ta nordijska zemlja postavila je kao cilj potpuno brisanje nejednakosti plata do 2022. godine.

Pravi je trenutak za radikalne mjere na tom području. Jednakost je ljudsko pravo. Moramo se pobrinuti da žene i muškarci imaju jednake šanse na radnom mjestu. Naša je odgovornost da preduzmemo sve raspoložive mjere kako bismo to postigli poručio je ministar za jednakost i socijalnu politiku, Thorsteinn Viglundsson.

Iako je Island prvi na listi Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) po rodnoj ravnopravnosti, žene u toj zemlji i dalje u prosjeku zarađuju 14 do 18 posto manje nego muškarci.

U oktobru prošle godine hiljade Islanđanki napustile su radna mjesta tačno u 14 sati i 38 minuta i protestovale pred parlamentom protiv nejednakosti plata. Trenutak je pažljivo odabran, pošto su grupe za ženska prava izračunale su da od tog trenutka žene zapravo rade besplatno.

Očekuje se da će parlament usvojiti novi zakon jer ga podržavaju i zastupnici vladajućih i oni oporbenih stranaka. Vlada se nada da će stupiti na snagu 2020. godine. (Beta)