Wall Street: Dobri ekonomski podaci podstakli rast indeksa

Cijene akcija na američkim berzama u utorak su zabilježile rast, podstaknute boljim nego se očekivalo ekonomskim podacima

Dow Jones indeks je prekinuo 8-dnevni negativni niz, najduži od 2011. godine, ojačavši 0,73 odsto. Procentualno jednako porastao je i indeks S&P 500, dok Nasdaq indeks ojačao 0,60 odsto.

Najviše pažnje u utorak su privukli podaci o rastu povjerenja potrošača na najviši nivo u posljednjih 16 godina. Organizacija The Conference Board je saopštila da je njen indeks raspoloženja potrošača skočio s februarskih 116,1 na 125,6 poena u martu, što je najbolji rezultat od decembra 2000. godine. Ovaj indeks mjeri i kako potrošači procjenjuju trenutne uslove i kakva su njihova očekivanja od budućnosti, a rezultati su ovog mjeseca bolji u obje kategorije. Ekonomisti pažljivo posmatraju raspoloženje potrošača jer njihova potrošnja čini oko 70 odsto ekonomske aktivnosti u SAD.

Pored toga cijene kuća su porasle na najviši nivo u tri godine, a potražnja je i dalje snažna.

Dobro raspoloženje na berzama nisu pokvarili ni nagovještaji da bi Fed mogao ove godine povećati kamatne stope još dva puta. Pooštravanje monetarne politike smatra se znakom ekonomskog napretka.

Cijene akcija su prethodno čitavu nedjelju bile pod pritiskom zbog sumnji investitora u mogućnost Donalda Trampa da provede svoja obećanja o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, nakon što u Kongresu nije prošao njegov prijedlog o zdravstvenom osiguranju koji je trebao zamijeniti tzv. Obamacare.

Međutim, dio analitičara i investitora smatra da bi se uklanjanjem zdravstvene reforme s dnevnog reda mogao ubrzati rad Trampove administracije na ostalim reformama, prije svega poreskoj.