Škotska poslala Britaniji zahtjev za drugi referendum

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon poslala je zahtjev za drugi referendum o nezavisnosti te države, navodeći da Škoti imaju pravo na samoopredjeljenje, iako je britanska vlada prethodno saopštila da će taj zahtjev odbiti

Nikola Sterdžon je poslala premijerki Velike Britanije Terezi Mej formalni zahtjev za prebacivanje ovlašćenja na Škotsku za raspisivanje drugog referenduma. Navela je da će izlazak Britanije iz Evropske unije i njenog jedinstvenog tržišta imati značajne posljedice po Škotsku koja je glasala za ostanak u Uniji.

Škotski parlament je izglasao podršku zahtjevu za drugi referendum, a Škoti žele da se glasanje održi između jeseni 2018. i proljeća 2019. godine.

Škotski glasači odbacili su nezavisnost na referendumu 2014, koji je škotska Nacionalna partija čiji je član i premijerka te države, okarakterisala kao glasanje za koje se dobija prilika jednom u životu.

Međutim, Sterdžonova tvrdi da je Bregzit dramatično izmijenio uslove. Iz kancelarije Tereze Mej potvrđeno je da je pismo primljeno i da će odgovor uslijediti u dogledno vrijeme. Sterdžon je navela da je djelovalo da “nema racionalnog razloga” da se glasanje odbije.