Šta pobjeda Makrona donosi francuskoj ekonomiji?

Mediji će vjerovatno danima pisati o pobjedi evropeizma nad evroskepticizmom na francuskim predsjedničkim izborima, u koju doduše mnogi ni nisu sumnjali. Ali jedno od pitanja koje ćemo postaviti kada se malo slegne prašina je – šta će pobjeda Emanuela Makrona novo donijeti na političkoj sceni?

Tražeći upravo taj odgovor Blumberg je istražio ko su najbliži saradnici novog francuskog predsjednika, odnosno potencijalni kandidati za značajne položaje, i kakve ekonomske principe podržavaju.

Od najmlađeg francuskog predsjednika u novijoj istoriji očekuje se da u administraciju dovede i svježe kadrove, pogotovu uspješne poslovne ljude sa kojima je sarađivao kao investicioni bankar a potom i kao član Olandove vlade. Jedan od njih bi mogao biti Aleksis Koler (44) finansijski direktor u kompaniji MSC Cruises, Ismael Emelien (30), stručnjak za komunikacije, kao i Žilijen Denormandi (36), inženjer koji je dosta radio u inostranstvu.

Činjenica da su ovaj put u drugi krug na izborima u Francuskoj prošli kandidati koji nemaju nikakve veze sa ljevičarskim partijama i borbom za prava radnika govori o promjeni kursa u politici druge najveće ekonomije EU. Makron naime jeste bio ministar ekonomije u vladi Socijalističke partije, ali je zapravo sprovodio nešto što bi se prije moglo nazvati neoliberalnim ekonomskim programom. Njegov pokret “U marš” je centristički, liberalni pokret koji želi da se predstavi građanima kao alternativa partijama establišmenta. Na kraju krajeva, i njegovi saradnici su u velikoj mjeri predstavnici interesa krupnog biznisa.

Osim mladih biznismena, Makron međutim sarađuje i sa iskusnim političarima. Neki od njih viđeni su i za značajne funkcije u državi. Kao kandidati za premijera pominju se Silvi Gular (52), europoslanica, Ksavijer Bertrand (52) republikanac sa sjevera Francuske, Žan-Iv le Drian (69), trenutni ministar odbrane i Valeri Pekrez (49), bivša ministarka za budžet koja trenutno radi na privlačenju kompanija koje je oštetio Bregzit u Francusku. (Biznis i finansije)