Kuje se novi pakt koji će izopštiti SAD

Ministri trgovine azijskih država sastali su se u Hanoju u Vijetnamu, kako bi pod vođstvom Kine razmotrili uslove jednog sveobuhvatnog pakta

Ovaj pakt bi se našao u centru pažnje zbog povlačenja Vašingtona iz regionalnih sporazuma o slobodnoj trgovini u korist onih bilateralnih.

Sporazum 16 azijskih zemalja „Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo“ (RCEP) biće najveći ugovor o slobodnoj trgovini u svijetu, koji pokriva oko polovine svjetske populacije, izvještava agencija AFP.

Ovim dokumentom se eksplicitno isključuju Sjedinjene Države, koje su ranije prevodile drugi regionalni trgovinski pakt – Transpacifičko partnerstvo (TPP) – dok ga američki predsjednik Donald Tramp nije u januaru 2017. eliminisao, nazivajući ga „ubicom radnih mjesta“.

Na sastanku u Hanoju, koji je po 19. put okupio pregovarače RCEP-a, dominirala je retorika u korist slobodne trgovine, koja snažno odudara od Trampovih govora tokom predizborne kampanje u kojima je promovisao slogan „Amerika na prvom mjestu“.

„U kontekstu protekcionizma koji se javlja u brojnim velikim ekonomijama u svijetu, smatramo da će zaključenje pregovora o Sporazumu o RCEP-u prenijeti jasnu i doslednu poruku o politici otvaranja i ekonomske integracije zemalja u azijskom regionu“, izjavio je ministar trgovine Vijetnama, Tran Tuan Anh, koji je predsjedavao skupom.

Pored Pekinga, planirani sporazum o RCEP-u će okupiti deset članica Asocijacije zemalja jugoistočne Azije, plus Indiju, Japan, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland.

Ovaj dokument je izbio u prvi plan nakon američkog povlacenja iz TPP-a, koji je smatran najvećim trgovinskim sporazumom u svijetu kada je potpisan u februaru 2016, nakon višegodišnjih pregovora,.

Pod tadašnjim američkim predsjednikom Barakom Obamom, TPP je američkim saveznicima plasiran kao jedinstvena prilika za preuzimanje inicijative u svjetskoj trgovini – i obezbjeđenje da Kina ne preuzme primat u diktiranju globalnih trgovinskih uslova, navodi AFP.