Čistačice ruskih energetskih kompanija na meti lopova

Plate u naftnim i gasnim kompanijama su velike. Kao što se može vidjeti iz vijesti u medijima, to važi za sve radnike, od top-menadžera do čistačice

Nedavno je još jednoj čistačici ukradena veoma skupa stvar – časovnik Patek Philippe, koji košta najmanje milion rubalja (17.770 dolara).

54-godišnja Jekaterina je čistačica u Domu za prijem jedne takve kompanije. Ona živi u sopstvenoj vili u naselju Sosenki (28 km od Moskve). Krajem maja su lopovi upali u njenu kuću i odnijeli sat elitne marke Patek Philippe, a uz njega i 100.000 rubalja (1.777 dolara). Jekaterina je prijavila slučaj policiji. Kasnije je izjavila da nije imala predstavu o tome koliko sat košta. Dobila ga je na poklon, tako da se više brinula zbog ukradenog novca.

Ispostavilo se, međutim, da sat vrijedi mnogo više od gotovine koja je nestala. Najniža cijena satova te marke je milion rubalja (17.770 dolara).

I prošle godine jedna 44-godišnja čistačica službenih prostorija nije imala sreće. Tri minuta je ostavila svoj džip Micubiši Autlender na parkingu ispred poslovnog centra, a kada se vratila zatekla je otvorena vrata i vidjela da joj je nestala torba francuske modne kuće Dior sa inkrustacijom od krokodilske kože. U torbi su bile bankovne kartice, dokumenti i 15.000 rubalja (266 dolara) u novčaniku.

Ispostavilo se da ni ona nije imala predstavu koliko torba vrijedi i najviše se zabrinula zbog nestalog novca. Izdanje Life je saopštilo kako je čistačica u policiji prijavila da torba vrijedi 300.000 rubalja (5.331 dolar), iako taj model stvarno vrijedi 2 miliona rubalja (35.540 dolara).

Predstavnici kompanije su u vezi sa incidentom izjavili da oni „za sada ne shvataju tu informaciju”, a zatim su u policiji rekli da takve torbe nosi većina Moskovljanki, jer se radi o kineskoj imitaciji.

U naselju Sosenki, po svemu sudeći, živi dosta zaposlenih u gasnim kompanijama. Na primjer, žitelj ovog naselja je i radnik obezbjeđenja Maksim, koji je takođe bio žrtva lopova. Njemu je u januaru 2017. godine iz stana ukradena pozlaćena WC šolja, a takođe nekoliko dijelova sanitarne tehnike. Sve ukupno košta 200.000 rubalja (3.554 dolara). Osumnjičeni su migranti koji su mu renovirali stan. Oni su takođe nestali zajedno sa WC šoljom.

Izvori izdanja Life kažu da je čuvar nedavno kupio stan kako bi brže stizao na posao. „U društvenim mrežama ima skoro 400 fotografija njegove žene, i ni na jednoj nema njega. Sudeći po fotografijama, porodica često putuje i posjećuje nekoliko banja godišnje”, piše Life.

Čistačice su žrtve lopova u cijeloj zemlji, a ne samo u Moskvi i Podmoskovlju. U novembru 2016. godine je 57-godišnjoj ženi iz Astrahanja (1.400 km od Moskve) ukraden zlatni nakit – narukvica, burma, privjesci i još mnogo toga. Sve ukupno košta oko 300.000 rubalja (5.331). Lopov je ušao u kuću kroz prozor.

Uzgred, na portalima gdje se traži posao rad čistačice u gasnim kompanijama u Sankt Peterburgu se plaća od 9.620 rubalja (170 dolara) do 16.500 rubalja (293 dolara), dok je prosječna plata čistačice u cijeloj Rusiji oko 13.000 rubalja (231 dolar) mjesečno.