Rusija će razvijati nacionalnu kriptovalutu

Centralna banka će razvijati nacionalnu kriptovalutu, rekla je zamjenica predsjednika Centralne banke Rusije Olga Skorobogatova, a prenosi ruska agencija TASS

Regulatorna tijela većine država smatraju kako je potrebno stvoriti nacionalnu virtuelnu valutu. To je budućnost. Pitanje konkretnog trenutka i odluke za taj korak svaka država će rješavati samostalno. Uz pilot projekte koje trenutno radimo shvatićemo kakav sistem bismo mogli koristiti u našem slučaju za našu nacionalnu valutu, rekla je Skorobogatova.

Radi se o virtuelnom analogu rublje. To je nacionalna valuta koja može biti u elektronskom obliku, ne samo kao vrijednosni papir koji trenutno nosimo u novčaniku. Time bi se i povećala količina bezgotovinskog plaćanja u državi, pojasnila je.

Osim toga, Centralna banka predlaže uvođenje kriptografije kako bi se zaštitile sve operacije i svi oblici transakcija, ako bi se digitalna valuta koristila kao platežno sredstvo, odnosno za transakcije, dodala je zamjenica predsjednika Centralne banke Rusije.

Pilot projekat Centralne banke će se realizovati zajedno sa subjektima s tržišta finansija i asocijacije Finteh, a prve verzije pojaviće se kroz 2 ili 3 godine. Digitalna valuta će biti bazirana na blockchain tehnologiji.

Tokom jesenskog zasjedanja ruske dume, Centralna banka će zajedno s drugim ministarstvima izaći s prijedlogom na koji način bi se trebale tretirati privatne digitalne valute i kako ih regulisali na nivou države, sumirala je Skorobogatova.

Ranije je predsjednik Sberbanke German Gref već javno istupio i podržao što bržu legalizaciju i regulaciju kriptovaluta.