Poslovna aktivnost u eurozoni na najvišem nivou

Rast poslovnih aktivnosti u eurozoni u maju se zadržao na najvišem nivou u šest godina, crpeći podršku u novim narudžbama i poslovima, pokazao je konačan izvještaj londonske istraživačke kuće Markit

Ukupni indeks menadžera nabavke (PMI), koji objedinjuje proizvodni i uslužni sektor 19-člane eurozone, u maju je iznosio 56,8 bodova, kao i u aprilu, pokazalo je izvještaj IHS Markita. Ova londonska firma bavi se prikupljanjem i obradom podataka s tržišta temeljem kojih izrađuje odgovarajuće indekse.

Iz Markita, čiji je izvještaj prenio britanski BBC, poručuju da su vodeće dvije privrede – Njemačka i Francuska – glavni motori toga rasta. U slučaju Njemačke glavni je pokretač bio proizvodni sektor, dok su u Francuskoj to bile uslužne aktivnosti.

Nadalje, iz londonske firme napominju da su majski nivoi indeksa nova potvrda da privreda eurozone u cjelini bilježi snažno drugo tromjesečje.

„Konačne vrijednosti indeksa pridružuju se sve dužem nizu naznaka da eurozona bilježi snažan drugi kvartal, srazmjeran stopi rasta od 0,7 odsto“, kazao je glavni Markitov ekonomista Kris Viliamson.

Ukupni indeks PMI iznad je 50 bodova, granice koja dijeli rast od pada aktivnosti, od sredine 2013. godine.

Proizvodne aktivnosti bile su prilično snažne u proteklom mjesecu. Rast potražnje povećao je potrebu za novim kadrovima a time, kako kažu u Markitu, rezultirao najbržim rastom zapošljavanja u proteklih deset godina.

„Uz tempo otvaranja novih radnih mjesta koji je među najsnažnijima u proteklih deset godina, oporavak takođe postaje održiviji budući da bi se poboljšano stanje na tržištu rada trebalo pretočiti u veću ličnu potrošnju“, dodaje Viliamson.