Nakon Epla, EU želi da kazni i Gugl

Svijet

Gugl bi mogao biti suočen s kaznom u visini od preko milijardu evra zbog monopolističkog ponašanja, prenose mediji

Evropska unija i IT industrija već su duže vreme na “ratnoj nozi”, a evropski birokrati često se bave tehnološkim kompanijama i njihovim poslovnim praksama.

Nije im strano kažnjavanje istih zbog izbjegavanja plaćanja poreza ili kršenja antimonopolskih zakona, a ovih se dana ponovo na “nišanu” Evropske komisije našao Gugl.

EU već godinama istražuje slučaj usluge Google Shopping. Prilikom njenog razvoja Gugl je, smatraju u Evropskoj komisiji, iskoristio svoj dominantni položaj na tržištu pretraživanja Interneta kako bi promovisao svoju novu uslugu.

Upoređivanje proizvoda putem Gugl pretraživača navodi korisnike na kupovinu putem takođe Guglove usluge, što se smatra nelojalnom konkurencijom i kršenjem antimonopolskih pravila EU.

Slučaj vodi komesarka EK za konkurenciju Margaret Vestager, a računa se da bi se kazna mogla kretati na nivou od oko jedne milijarde evra, a uz novčanu kaznu kompanija bi mogla dobiti i obavezu da u zadatom roku ponudi rješenje za ukidanje nepoštene poslovne prakse.

Ako to ne uradi, Gugl mogao i da se suoči s dodatnim penalima za svaki dan kašnjenja (u visini od 5% ukupnih dnevnih prihoda).