Britanci se predomislili oko Bregzita?

Građani Velike Britanije su se predomislili i žele novi referendum o izlasku zemlje iz Evropske unije, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnjenja

Prema najnovijim rezultatima anketa, 53 odsto građana sada bi podržalo glasanje o tome da li da prihvate konačne uslove dogovora o Bregzitu, dok je 47 odsto protiv, piše britanski Independent.

Na isto pitanje postavljeno u aprilu, većina građana od 54 procenata bila je protiv drugog referenduma. Najnoviji rezultati analize javnog mnjenja pokazali su da je u porastu broj onih koji su protiv „tvrdog Bregzita“.

Samo 35 odsto građana složilo se sa stavom Tereze Mej da je „bolje ne postići dogovor, nego postići loš dogovor“ u pregovorima sa EU, pokazalo je istraživanje Mejl o. Oko 69 odsto ljudi bilo je protiv izlaska Velike Britanije iz carinske unije.

U međuvremenu, još jedna analiza pokazala je da pristalice Laburističke partije u velikoj mjeri podržavaju najmekšu varijantu Bregzita, piše Independent.

Velikoj Britaniji je potrebno da Bregzit protekne glatko kako bi se podržala radna mjesta i investicije obezbjeđivanjem novih carinskih ugovora sa Evropskom unijom, izjavio je britanski ministar finansija Filip Hamond.

Bregzit znači da će Britanija napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju EU, kaže on i dodaje da želi razlaz koji ne bi ugrozio radna mjesta i investicije, prenosi Rojters.

Dejvid Dejvis, državni sekretar za izlazak iz Evropske unije i Mišel Barnije, glavni pregovarač Evropske komisije, dogovorili su se o pokretanju pregovora o Članu 50 (Lisabonskog sporazuma EU) 19. juna, saopštila je prošle nedjelje britanska vlada.