Rad u Njemačkoj: Kakve su prosječne plate i koliko ostane na kraju mjeseca?

Angela Merkel početkom nedjelje je najavila uvođenje novog zakona o useljavanju stručnih radnika sa ciljem programa otvaranje novih radnih mjesta i podsticanje zapošljavanja

Bez obzira koliko ova vijest obradovala one koji namjeravaju da potraže posao u ovoj zemlji, dio njih možda odustane nakon informacija koje objavljuje Dojče vele (DW).

DW je napravio analizu o tomu kako se u Njemačkoj živi sa prosječnom platom, i prema tim podacima među traženim branšama, građevinski inženjeri zarade oko 3.000 eura bruto, što je otprilike 2.000 neto. Arhitekte su u rangu građevinskih inženjera, ljekari i matematičari zarađuju 600, a informatičari po 300 eura više.

Konobari, kuvari i frizeri mjesečno prime samo 1.000 eura, plus napojnice. A automehaničari, električari i moleri oko 1.300 eura.

Sve više novih gastarbajtera s jugoistoka Evrope u Njemačkoj radi kao njegovatelji i medicinski tehničari. Prosječna plata njegovatelja s iskustvom iznosi 2.400 eura bruto, što je oko 1.600 eura neto.

Od tog novca, na stan i režije, zavisno od grada stanovanja, ode najmanje 600 eura. Za hranu se u prosjeku izdvaja 280 eura – po osobi, dok mjesečna karta za javni prevoz košta najmanje 50 do 100 eura. U novčaniku, dakle, ne ostane baš previše, zaključuje DW.