Jen oslabio prema dolaru i euru

Japanski jen je oslabio u ponedjeljak prema dolaru i euru na međunarodnim deviznim tržištima, nakon što su se ponovo u fokusu tržišta našle razlike među monetarnim politikama vodećih centralnih banaka u svijetu

Jenom se tako jutros trgovalo po 114,30 jena za dolar, što je njegov najniži nivo u posljednja dva mjeseca, a nakon što su podršku dolaru u petak pružili snažni podaci o zaposlenosti.

Japanska valuta je oslabila i prema euru, skliznuvši na najniže nivoe od februara 2016. godine, pa se eurom pritom trgovalo po 130,33 jena.

Pritiske na slabljenje jena su izazvale u petak posebne operacije japanske centralne banke Bank of Japan (BOJ) povezane s kupovinom japanskih državnih obveznica. Uz to, BOJ je u petak povećao i iznos redovnih kupovina tamošnjih državnih obveznica.

Posljednjih sedmica su povećane razlike među prinosima između japanskih i američkih 10-godišnjh državnih obveznica, a zahvaljujući skoku prinosa na strani američkih njihova je razlika dosegla najviši nivo u posljednja dva mjeseca.

Američki podaci o zaposlenosti su pokazali u petak viši rast od očekivanog, pa bi mogli zadržati američku centralnu banku FED na putu trećeg podizanja kamatnih stopa u ovoj godini, mišljenja su analitičari.

S druge strane, guverner BOJ-a Haruhiko Kuroda u ponedjeljak je ponovio čvrsto stajalište centrane banke vezano za očuvanje izdašnih programa poticajnih mjera sve dok se inflacija ne bude stabilno kretala iznad zacrtanog nivoa od dva posto.

Britanska funta se stabilizovala u ponedjeljak nakon prošlosedmičnih pritisaka intenziviranih nakon vijesti o vrlo sporim aktivnostima u britanskom graditeljstvu, proizvodnji i u industriji jer su ulagači počeli sumnjati u neočekivana upozorenja iz britanske centralne banke Bank of England (BoE) da je na rubu podizanja kamatnih stopa.

U ponedjeljak se funtom trgovalo po 1,2890 dolara, što znači da se više-manje zadržala na nivou sa zatvaranja tržišta u petak. Za 0,1 posto je skliznula jutros i prema euru, na 88,52 penija za euro.

U fokusu će stoga biti ovosedmični podaci o plaćama i nezaposlenosti u Velikoj Britaniji. Slabi podaci bi, po ocjeni analitičara, mogli dodatno potkopati vjerodostojnost izjava dužnosnika BoE-a u vezi sa mogućim podizanjem kamatnih stopa u idućim mjesecima.

Kurs dolara je prema euru ostao nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 1,1407 dolara za euro.