Hrvatska: Od naredne godine povećanje boravišne takse

Ministarstvo turizma Hrvatske je pripremilo novi prijedlog o utvrđivanju visine boravišne takse za narednu godinu, prema kojem se najviši iznos te takse po osobi i noćenju u glavnoj sezoni povećava sa sedam kuna (0,94 eura) na osam kuna (1,08 eura)

Iz Vlade Hrvatske poručuju da se pri povećanju vodilo računa da visina ove takse bude konkurentna u odnosu na okruženje, kao i da je ta taksa i sa novim povećanjima i dalje najniža u odnosu konkurentske zemlje.

– Iznosi boravišne takse u hrvatskom turizmu nisu se mijenjali od 1999. godine –  naveli su iz resornog hrvatskog ministarstva i dodali da je bilo prijedloga da najviši iznos ove takse u glavnoj sezoni bude 10 kuna (1,35 eura).

Iz Udruženja poslodavaca u hotelijerstvu, Hrvatske privredne komore, Hrvatskog udruženja poslodavaca i Kamping udruženja Hrvatske su izrazili protivljenje povećanju boravišne takse bez prethodno sprovedenih analiza.

U Italiji se raspon boravišne takse kreće od dva do sedam eura, u Španiji od 0,45 do 2,25 eura, a u Austriji od 0,15 do 2,18 eura, prenose hrvatski mediji.