Estonija otvara prvu virtuelnu ambasadu podataka

Estonija je napravila još jedan korak naprijed u globalnom tehnološkom okviru. Planira otvoriti prvu virtuelnu ambasadu podataka u Luksemburgu početkom sljedeće godine

U bazi podataka, koja će biti pod visokim stepenom zaštite, nalaziće se svi važni podaci e-vlade (Vlade Estonije) tako da će i države članice NATO-a i eurozone moći da im pristupe čak i u slučaju pada kompjuterskog sistema u matičnoj zemlji, prenosi AFP.

– Bezbjednost podataka i cyber bezbjednost su generalno ključne iz perspektive i povjerenja ljudi i funkcionisanja službi. Takođe, važan je dio tzv. dnevne digitalne higijene u sve više digitalizovanim društvima – naveo je premijer Estonije Juri Ratas.

Premijer je to saopštenje objavio nakon što je potpisao sporazum sa luksemburškim kolegom Ksavijerom Betelom o skladištenju podataka estonske vlade u toj državi.

– Ovo je prva ambasada podataka u svijetu – naglasio je Ratas, čija je mala država koja broji 1,3 miliona stanovnika, nazivana i E-stonija zato što je poznata kao pionir u oblasti tehnologije, navodi agencija.