Druga Jadranska liga počinje od ove jeseni

Sport

Na skupštini ABA lige u Beogradu odlučeno je da druga liga regionalnog košarkaškog takmičenja krene od naredne sezone 2017/2018

U njoj će igrati 12 ekipa, a Srbiju će predstavljati beogradski Dinamik i čačanski Borac.

Pored ova dva kluba, učestvovaće još Krka, Rogaška (Slovenija), Split (Hrvatska), Bosna, Zrinjski (BIH), Teodo, Lovćen (Crna Gora) i Ohrid (Makedonija).

Poslednja dva učesnika biće odabrana kroz kvalifikacije.

Naime, u prvom ciklusu kvalifikacija učestvovaće samo klubovi iz BIH i to su Mladost Mrkonjić Grad, Široki Brijeg i Sloboda Tuzla. Pobjednik ovog turnira ući će u drugu kvalifikacioni ciklus, gdje se nalaze ekipe Vršca, Sutjeske i ekipa Primorska.

Ovaj turnir biće održan u Laktašima od 27-29 septembra, a igraće se po sistemu svako sa svakim, a dva najbolja kluba će proći u ABA ligu II.

Pobjednik druge lige regionalnog košarkaškog takmičenja naredne sezone takmičiće se u najjačem regionalom šampionatu. Maksimalan broj klubova iz jedne države limitiran je na pet.

Takođe, ima još noviteta, među kojima je i ABA liga Superkup koji će biti održan od 20. do 23. septembra u Baru. Na njemu će učestvovati, Partizan, Cedevita, Budućnost, Igokea, Mega Bemaks, Cibona, Mornar i FMP, dok je Crvena zvezda otkazala učešće zbog unaprijed dogovorenih evroligaških turnira.