Mercedes ukida B klasu na struju

Automobil

Njemački proizvođač saopštio je da će krajem godine obustaviti prodaju modela B klase na električni pogon

Proizvodnja ovog automobila biće okončana nešto ranije, tokom trećeg kvartala 2017, a Mercedes će se fokusirati na razvoj nove generacije električnih modela.

Navedeno je da će u fabrici u Raštatu, na jugozapadu Njemačke, u kojoj se sklapa B klasa Electric Drive, uskoro početi pripreme za proizvodnju druge generacije Mercedesovih kompaktnih automobila.

Mercedes B klase Electric Drive počeo je da se proizvodi u proljeće 2014. godine. Za razliku od BMW-a koji je svoj i3 razvio od nule, kao potpuno novi model, kompanija iz Štutgarta pristupila je problemu praktičnije.

Mercedes je iskoristio već postojeći model kako bi skratio period od predstavljanja prototipa, do početka serijske proizvodnje, ali i smanjio troškove razvoja i proizvodnje.

Automobil za pogon koristi elektromotor snage 180 ks (132 kW) koji razvija 320 Nm maksimalnog obrtnog momenta i koji omogućava da ovaj Mercedes B klase od 0 do 100 km/h ubrza za 7,9 s.

Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 160 km/h, kako bi automobil imao veću autonomiju u vožnji.

Jedna od najbitinijih karakteristika za ovu vrstu vozila jeste radijus kretanja sa jednim punjenjem baterija, a on kod Mercedesa B klase prema fabričkim podacima iznosi 200 km, zahvaljujući litijum-jonskim baterijama od 28 kWh, koje proizvodi Tesla.

Mercedes očekivao da će ovaj model zabilježiti dobre prodajne rezultate u SAD, ali je za tri godine isporučio svega 3.651 automobila u toj zemlji.