BMW oprezan uprkos rastu profita

Finansije

Njemački proizvođac automobila BMW izvijestio je o skoku profita u drugom kvartalu 2017. godine

Međutim, BMW nije podigao prognozu poslovnih rezultata za cijelu godinu zbog troškova ulaganja u nove modele i istraživanje i razvoj.

Neto dobit grupe je dostigla 2,2 milijardi eura u periodu april-jun, što predstavlja rast od 13,6 posto u odnosu na isti period prošle godine, izvještava agencija AFP.

Operativna dobit je porasla za 7,5 posto na 2,9 milijardi eura, dok su prihodi povećani za 3,1 procenat na 25,8 milijardi eura.

Grupa je najavila „ofanzivu“ sa oko 40 novih modela vrhunskih BMW brendova, Minija i Rols Rojsa koji će biti lansirani tokom 2017. i 2018. godine, od kojih očekuije da će podstaći prodaju, naročito u Sjedinjenim Državama.

BMW je u 2016. godini preuzeo tron istorijskom rivalu, Dajmlerovom Mercedes-Bencu, i postao najveći svjetski prodavac luksuznih automobila.

Grupa se takođe pohvalila rezultatima prodaje električnih vozila, koja je u prvih šest mjeseci ove godine dostigla 42.573 vozila. Planira da tom cijele godine prvi put proda više od 100.000 jedinica, prenosi francuska agencija.