Kinezi negiraju da kupuju Fijat

Akvizicije

Kineska kompanija Gili Automobili Holdings odbacila je medijske spekulacije da planira da dostavi ponudu za preuzimanje Fijat Krajslera (FCA), sedmog najvećeg proizvođača automobila u svijetu

Kako prenosi Rojters, na jednom veb sajtu sa vijestima iz auto industrije objavljeno je da su predstavnici „poznatog kineskog proizvođača automobila“ ovog mjeseca dali ponudu za FCA, čija je tržišna vrijednost gotovo 20 milijardi dolara, a Gili je jedna od nekoliko kineskih kompanija koja je pomenuta u toj informaciji.

„U ovom trenutku nemamo takav plan“, izjavio je izvršni direktor Gilija Gui Šengiue na brifingu za medije o rezultatima poslovanja, odgovarajući na pitanje da li je ta kompanija zainteresovana za Fijat.

On je rekao da bi akvizicija u inostranstvu bila komplikovana, ne dajući podrobnije detalje. „Ali, za druge (kineske) brendove to bi mogao da bude brzi put za njihov razvoj“, dodao je Gui.

Britanska agencija navodi da je, međutim, jedan izvor upoznat sa ovim pitanjem rekao da su FCA i Gilijeva matična kompanija, Džeđijang Gili Holding Grupa, imali inicijalne razgovore krajem prošle godine, ne otkrivajući prirodu tih razgovora.

Rojtersov izvor je potvrdio da Gili više nije zainteresovan za FCA, napominjući da je njegova matična kompanija prije samo tri mjeseca objavila svoj prvi prodor u jugoistočnu Aziju kupovinom 49,9 odsto vlasničkog udjela u malezijskom proizvođaču automobila Proton.