Ništa od dogovora Hrvatske i RiTE “Gacko” za isplatu 100 miliona eura

Region

Ni nakon tromjesečnog roka za mirno poravnanje  u iznosu od 100 miliona evra, koje je, po osnovu predratnih ulaganja, za Rudnik i Termoelektranu “Gacko” predložila Hrvatska elektroprivreda (HEP) dogovor nije postignut, saznaje portal Kapital

Razlozi su isti kao na početku ovog postupka – uslovi koje je postavio HEP za RiTe “Gacko” nisu prihvatljivi.

Iako je do kraja pregovaranja ostalo desetak dana, dobro upućen izvor Kapitala tvrdi da je izvjesno je da se BiH nalazi pred još jednom tužbom.

Pravobranilac BiH Mlađan Mandić, mada pretpostavlja da je proces pregovaranja propao kazao je da će više detalja biti poznato krajem ovog mjeseca te da u postupku sa HEP-om učestvuje samo RiTE “Gacko”.

“Ako u ovih desetak dana ne uspiju da se dogovore, ići će se u arbitražu i Pravobranilaštvo će preduzeti sve neophodne pravne radnje”, naveo je Mandić.

U “Gacko” ulagali kroz Fond za nerazvijene

U Pravobranilaštvu su ranije istakli da Hrvatska nema ni najmanju pravnu šansu da dobije ovaj spor. Riječ je, navode, o potpuno istoj situaciji kao kada je Slovenija tužila Rudnik i Termoelektranu „Ugljevik“, jer su i Slovenci ulagali na potpuno isti način

„U Gacko“ je ulagano 1983. godine, kada se gradila Termoelektrana. Prije rata je postojao Fond za nerazvijene i Kosovo, Crna Gora i BiH su spadali u tu kategoriju. Sad su se odjednom i u Hrvatskoj sjetili da traže 100 miliona. Mirnim putem 100 miliona? Kao pravobranilac to neću prihvatiti i ići ćemo na arbitražu na Međunarodni sud za zaštitu ulaganja u Vašington“, kazao je tada Mandić.

Interesantno je to da advokatska kuća koja zastupa Sloveniju u sporu protiv RiTE “Ugljevik” sada zastupa i Hrvatsku protiv RiTE “Gacko”.

“Oni pokušavaju da ulove u mutnom. Problem je to što ovo mnogo košta BiH. Troškove za sudije samo u slučaju „Ugljevik“ plaćamo 150.000 dolara, a to je predujam. Biće još toliko. A nemaju nikakvu šansu“, optimističan je Mandić.

HEP godinama traži isplatu

Inače, HEP godinama traži način da mu se isplate prijeratna ulaganja u „Gacko“, koja su procijenjena na 400 miliona nekadašnjih njemačkih maraka. Pozivala se na samoupravni sporazum o zajedničkoj izgradnji iz 1986. godine, prema kojem je imala trećinu vlasništva u RiTE „Gacko“.

S druge strane, Hidroelektrana Dubrovnik je napravljena kao dio sistema tri hidroelektrane, uz HE Trebinje 1 i HE Trebinje na Trebišnjici u BiH. HE Dubrovnik se danas nalazi na području Hrvatske, ali akumulacioni potencijali su u jezeru Bileća i dio infrastrukture nalazi se na teritoriji Republike Srpske.