McDonald’s zatvara 169 prodajnih mjesta u Indiji

Tržište

McDonald’s India je najavio da će zatvoriti 169 prodajnih mjesta u sjevernoj i istočnoj Indiji, nakon što je američki lanac restorana brze hrane odlučio raskinuti franšizni ugovor s indijskim partnerom

Iz McDonald’sa kažu da je njihov partner Connaught Plaza Restaurants prekršio uslove franšiznog ugovora, uključujući i otkazivanje plaćanja autorskih naknada.

Connaught Plaza Restaurants, koji posluje sa 169 McDonald’sovih prodajnih mjesta u Indiji, u utorak je objavio da razmatra mogućnost pravne borbe. Ista firma je u junu morala zatvoriti 43 McDonald’sa u glavnom indijskom gradu New Delhiju, nakon što nije uspjela obnoviti dozvole.

McDonald’s je naglasio da će njegovi indijski partneri morati da “prestanu koristiti ime McDonald’s, zaštitni znak, dizajn, brendiranje, operativnu i marketinšku praksu i politiku“ u roku 15 dana od dana obavještenja o prekidu saradnje.

Odluka da zatvori više od trećine od 430 McDonald’sovih restorana u Indiji dovodi do novog izazova za kompaniju, narušavajući njeno poslovanje u drugoj najnaseljenijoj zemlji svijeta.

Iz McDonald’sa su rekli da su u potrazi za novim partnerom u sjevernoj Indiji, dok na jugu i zapadu zemlje sarađuju sa drugom kompanijom.