Njemačka: Industrijska proizvodnja nepromjenjena u julu

Svijet

Njemačka industrijska proizvodnja ostala je nepromjenjena u julu u odnosu na prethodni mjesec, pokazali su podaci koja je objavio Federalni zavoda za statistiku, Destatis

Industrijska proizvodnja je zabilježila rast od 4% u odnosu na isti period prethodne godine, što je nešto ispod procjene analitičara koji su prognozirali rast od 4,6%. U junu su revidirani podaci pokazali mjesečni pad od 1,1% u industrijskoj proizvodnji.

Proizvodnja u industriji, isključujući energiju i građevinarstvo, porasla je za 0,3% u periodu od juna do jula, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda i proizvodnja robe široke potrošnje pala za 0,3%.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda porasla je za 1,4%, dok je proizvodnja energije opala za 4,7% a proizvodnja u građevinarstvu porasla za 0,5%.

Od daljih statističkih podataka, Eurostat je objavio da se sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) eurozone u drugom kvartalu 2017. godine povećao za 0,6% u poređenju sa prvim kvartalom tekuće godine.

Na godišnjem nivou, sezonski prilagođen rast BDP-a revidiran je na 2,3% u eurozoni, dok je u Europskoj uniji u drugom kvartalu zabilježen rast na godišnjem nivou od 2,4%. Među zemljama članicama, najveći rast u ovom kvartalu zabilježile su: Češka (2,5%), Švedska (1,7%), Rumunija (1,6%) i Holandija (1,5%), dok je najmanji rast zabilježen u Portugalu i Velikoj Britaniji (0,3%).