Da li kriptovalute mogu da zamijene zlato?

Valuta

U svijetu se trenutno trguje sa 2.100 digitalnih valuta, sa kombinovanom tržišnom kapitalizacijom od skoro 150 milijardi dolara

Očigledno je da neće sve ove kriptovalute “preživjeti”, jer ovaj trenutak nije kredibilan, s obzirom da smo sada tek na početku. Možemo uporediti ovaj novi svijet digitalnih valuta sa najranijim danima dotcom ere.

Baš kao što je taj period imao svoje pobjednike i gubitnike, tako ćemo i za par godina imati pobjednike i gubitnike na tržištu kriptovaluta.

Iako Bitkoin i Ethereum trenutno vode, ove dvije valute ne moraju izaći kao pobjednici. Naime, prije  20 godina je bilo gotovo sigurno da će kompanije poput “AOL-a” i “Yahoo!-a” dominirati internetom, a situacija je danas značajno drugačija.

Zbog toga se sve češće postavlja pitanje da li to kriptovalute “ubijaju” zlato? Da li bi cijena zlata bila veća, da se velike količine novca ne slivaju u bitkoin?

Međutim, obije ove aktive se povremeno favorizuju kao sigurno utočište. Naime, i zlato i bitkoin su decentralizovane aktive, opšte prihvaćene širom svijeta, 24 sata dnevno. Transakcije preko obije aktive su anonimne, a snabdijevanje ograničeno.

Ipak, kriptovalute nikada neće zamijeniti zlato, a za tu tvrdnju postoji više razloga:

Kriptovalute su samo oblici valute, dok zlato ima mnogo drugih vremenski-testiranih upotrebnih vrijednosti; od upotrebe u kreiranju nakita do stomatologije i na kraju elektronike.
Za razliku od kriptovaluta, trgovanje zlatom ne zavisi od struje. Ova karakteristika je naročito korisna u situacijama prilikom katastrofa, poput uragana. Primjera radi, u Portoriku je zbog udara uragana 95 odsto ljudi i dalje bez struje. Trenutno se ekonomija ostrva zasniva na gotovini. Ako imate zlatni nakit ili kovanice, oni se mogu pretvoriti u gotovinu – sve bez struje ili Wifi-ja.

Na kraju, zlato je najlikvidnije sredstvo plaćanja, kojim se trguje na dnevnom nivou, širom svijeta. Prema podacima londonskog udruženja (LBMA), dnevno se u Londonu trguje sa 13,8 milijardi funti ili 18 milijardi dolara vrijednog fizičkog zlata. Tržište kripto valuta, iako se veoma brzo širi, još uvijek nije dostiglo taj nivo.

Prednost bitkoina je što može da podstakne neke investitore, naročito milenijalce, na načine na koje zlato ne može. Dokaz za to je na internetu. Primjera radi, možete pronaći niz objava i rezultata o bitkoinu, kriptovalutama i blockchain-u, ali nijednu o investiranju zlata. YouTube takođe ostvaruje rekordan broj pregleda na sam pomen objave video klipa o kriptovalutama.

Te prednosti su uticale da bitkoin zabilježi rast od 350 odsto na godišnjem nivou, dok je vrijednost Ethereuma porasla za 3.600 odsto, a vrijednost zlata nije rasla više od 10 odsto. I pored ovih nevjerovatnih rezultata, koje kriptovalute svakodnevno bilježe, činjenica je da digitalne valute odlikuje volatilnost, zbog čega (uslovno rečeno) nikada neće zamijeniti zlato.