Kineski investitor kupuje udio u Saudi Aramcu

Akvizicije

Kineski investitor pregovara o kupovini manjinskog udjela u Saudi Aramcu, kompaniju koja uskoro planira javnu ponudu dionica, najveću u istoriji

Informaciju su neslužbeno Reutersu dojavila dva izvora koja su željela ostati anonimna. Nisu željeli otkriti ime investitora kao niti udio o kojem se pregovara.

Aramcov izlazak na berzu jedan je od ključnih dijelova programa princa Muhameda nazvanog “Vizija 2030”, kojem je cilj smanjivanje zavisnosti Saudijske Arabije o prihodima od nafte i naftne industrije. Prihodi iz ponude dionica investiraće se u druge grane privrede, poput visoke tehnologije i turizma.

Prema sadašnjim informacijama, na prodaju investitorima trebalo bi biti ponuđeno pet odsto vlasništva u Saudi Aramcu, a sama javna ponuda trebal bi da bude provedena u drugom dijelu 2018. godine.

Transakcija bi, tako, trebalo da donese i konačan odgovor na pitanje kolika je tržišna vrijednost Saudi Aramca, a upravo ta vrijednost i cijena po kojoj će se dionice nuditi kupcima predmet su špekulacija.

Princ Muhamed, zadužen za provođenje energetske i ekonomske politike u Saudijskoj Arabiji, prema dosad dostupnim izjavama, vrijednost Aramca procjenjuje na čak dva biliona (dvije hiljade milijardi) dolara.