Wall Street na novim rekordima, Netflix stigao do 200 USD

Berza

Akcije na Wall Street-u stigle su u petak do novih istorijskih rekorda, u očekivanju još jedne dobre sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata

Sva tri ključna berzanska pokazatelja u petak porasla su u rasponu 0,1-0,2% stigavši do novih rekordnih vrijednosti. Dobitnike su predovodili Netflix, koji je skočio skoro 2% u očekivanju ovonedeljne objave kvartalnih rezultata, te Bank of America koja je porasla 1,5% nakon objave rezultata iznad očekivanja tržišta, premda je kao i kod ostalih banaka zabilježen pad prihoda od trgovačke aktivnosti.

Protekle sedmice je otpočela objava poslovnih rezultata kompanija za period jul-septembar, a oko 87% finansijskih izvještaja nadmašilo je očekivanja u pogledu krajnjeg rezultata. U tri posljednja kvartala korporativni profiti indeksne korpe S&P 500 porasli su visokim stopama – 6,1%, 15,5% i 10,8%, a očekuje se da bi treći kvartal mogao doneti usporeniji rast od 4%.

Na nedjeljnom nivou američki berzanski indeksi porasli su u rasponu 0,2-0,4%.

Evropske akcije okončale su posljednji trgovački dan u sedmici blagim rastom vrijednosti, dok je na nedjeljnom nivou indeks STOXX 600 porastao pola procenta. Nedjelju je obilježio njemački reperni indeks, DAX 30, koji je uprkos malom rastu tokom sedmice na momenat preskočio granicu od 13.000 poena, po prvih put u svojoj istoriji.