EU izjednačava plate radnika u zemlji i inostranstvu?

Svijet

Odbor za rad i socijalna pitanja Evropskog parlamenta prihvatio je u ponedjeljak izvještaj o predlogu promjena direktive o radnicima u inostranstvu, što je jedan od prvih koraka u zakonodavnom procesu izmjene pravila prema kojima bi izaslani radnici trebalo da budu plaćeni jednako kao i domaći za isti rad

Prema predlogu Komisije, izaslani radnik mora imati istu platu i iste radne uslove kao i radnici u zemlji koja prima radnike, dok je po sadašnjim pravilima radnik najčešće plaćen prema standardima zemlje iz koje dolazi.

Time bi kompanije iz siromašnijih članica izgubile konkurentsku prednost i ne bi mogle dobijati posao u bogatijim članicama, a što bi negativno uticalo i na zaposlenost. Na promjeni pravila najviše insistira Francuska, a njen predsjednik Emmanuel Macron to je stavio čak u svoj predizborni program. Najčešće je riječ o radnicima u građevinskom sektoru.

Nakon prihvatanja na Odboru tekst se upućuje na plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta, koji će o tome glasati sljedeće nedjelje u Strazburu. Tekst usvojen na plenarnoj sjednici Parlamenta biće podloga za raspravu između evropskih zakonodavaca i predstavnika zemalja članica, koji o tome suodlučuju.

I zemlje članice EU-a na sastanku Vijeća za rad i socijalna pitanja pokušaće usuglasiti zajedničko stajalište na temelju kojeg bi se pregovaralo s Parlamentom, ali zasad se to čini malo vjerovatnim s obzirom na razlike između istočnih i zapadnih članica EU-a. Jednom kada zemlje članice uspiju dogovoriti zajedničko gledište stvoriće se uslovi za usuglašavanje između dva zakonodavna tijela.