Nerdlingen – grad koji leži na 72.000 tona dijamanata

City

Cijeli grad napravljen od suevita, kamena nastalog nakon udara meteora…

Nerdlingen, gradić u saveznoj državi Bavarska u okrugu Donau-Ris, prvi put se pominje u devetom vijeku. Danas u njemu živi oko 20.000 stanovnika, a specifičan je po tome je sagrađen unutar 26-kilometara širokog kratera ugašenog vulkan, odnosno od okolnog kamenja, koji im je od početka bio neobičan jer se lagano obasjavao. Ali su to pripisivali uticaju vulkana i tu je priča za njih bila završena.

Tako je bilo sve do 1960-ih, dok nisu stigla dva američka geologa koji su nakon provedenih istraživanja došli do spoznaje da grad ne leži na krateru vulkana nego u krateru asteroida. Objasnili su i misteriju svjetlucavog kamenja: na mjestu udara meteora formirala se posebna vrsta kamena, suevit, koji usljed sabijanja već postojećih granitnih blokova sadrži i minijaturne dijamante. Široki su samo 0,2 milimetra i jedva vidljivi ljudskom oku. Sve kuće u gradiću sagrađene su od suevita. Stručna procjena je da se u kućama, crkvi i drugim objektima nalazi oko 72.000 tone dijamanata.

Meteor prečnika jednog kilometra kretao se brzinom od 25 kilometra u sekundi. U zemlju je udario prije 15 miliona godina i stvorio je krater širine 26 kilometara. Kako u školskim knjigama piše da je gradić na vulkanskom krateru, morali su da promijeniti njihov sadržaj.

Krater je toliko specifičan i jedinstven da su i američki astronauti s misija Apolo 14 i Apolo 16 posjetili grad kako bi naučili što više o stijenama koje će zateći i u svemiru.

Nerdlingen je član Cittaslow, koalicije sporih gradova iz cijelog svega u kojima je tempo života malo mirniji. Kako bi neki grad postao član mora da, prema Cittaslow filozofiji, bude radoznao za stara vremena, ali i da bude bogat pozorištima, trgovima, kafeima, radionicama, restoranim (ima pet hotela) i duhovnim mjestima.