Ovdje žive najbogatiji Amerikanci

Da li se ikad zapitali gde žive američki milijarderi o čijem bogatstvu čitamo u medijima i koji svoj privatni život nastoje sakriti daleko od očiju javnosti?

Donosimo pregled domova pet najbogatijih ljudi u Americi.

Bil Gejts, lice teško 90.8 milijardu dolara živi u Medini u Vašingtonu. Riječ je zdanju koje je okruženo zelenilom i prirodom i koje ima nadimak Xanadu 2.0. Vila gleda na jezero Vašington i vrijedna je 170 miliona dolara.

Pedesetčetvorogodišnji Džef Bezos svoj dom je smjestio na istom mjestu. Nešto je manji od Gejtsova, a uz glavnu zgradu ima i kolibu te kućicu za čamce. Uz vilu u Medini, 98 milijardi dolara težak bogataš ima i ranč u Teksasu, kuću u Vašingtonu, tri stana na Menhetnu te imanje od 12 hiljada metara kvadratnih na Beverli Hilsu, gdje mu je prema pisanju Forbsa prvi susjed Tom Kruz.

Stari lisac Voren Bafet svoj je dom, pak, smjestio u Omahi u Nebraski. Iako u džepu ima 84.8 milijardi dolara i više nekretnina, taj 87-godišnjak poznat je po tome što inače živi skromno. Svoj dom kupio je još 1958. i tada ga je koštao 31.500 dolara. Kuća je originalno građena 1921. ali kasnije je nekoliko puta nadograđivana.

Mark Zakerberg svoje je porodično gnijezdo smjestio u Palo Altu u Kaliforniji. Za njega je 34-godišnjak, inače težak 71.5 milijardi dolara, 2011. izdvojio sedam miliona dolara. Kako bi zaštitio privatnost otkupio je i četiri okolne kuće s namjerom da ih sruši, ali je taj plan zasad u zastoju.

Peti na listi američkih milijardera je Leri Elison, izvršni direktor Oraclea, težak 58 milijardi dolara. On živi u Vudsajdu u Kaliforniji, a njegovo imanje procijenjeno je na 110 miliona dolara. U skladu je s japanskom arhitekturom 16. vijeka i okružuje ga jezero.