Amazonov uređaj koji prati ruke zaposlenih

Svijet

Kompanija Amazon patentirala je elektronski sistem koji omogućava da se putem narukvice prati kretanje ruku zaposlenih u skladištima tokom njihove smjene, što je izazvalo negodovanje u Italiji

Taj sistem praćenja pokreta ruku zaposlenog mogao bi da se koristi u nadgledanju ispunjenja njegovog radnog zadataka, kao što su inventari ili pripreme narudžbina, navodi se u dokumentu o patentiranju, koji je dostupan na specijalizovanon sajtu Gikvajer (Geekwire).

Uređaj treba da se nosi blizu šake, kako bi emitovao vibracije tokom kretanja ruke zaposlenog. Amazon je naveo da su spekulacije o patentu pogrešne, jer neke kompanije već koriste ručne skenere tokom inventara.

Taj koncept je izazvao negodovanje u Italiji, posebno kod predsjednika vlade Paola Đentilonija, koji je ocijenio da je izazov raditi kvalitetno, a ne s narukvicom.

Lider stranke Liga Severa Mateo Salvini je rekao da čovjek nije rob i dodao da treba da se vrati dostojanstvo rada, jer mnoge multinacionalne kompanije vrše pritisak na zaposlene koje eksploatišu.

Kompanija Amazon, gigant u onlajn trgovini, poznata je od ranije po tome što njeni zaposleni u skladištima i distributivnim centrima imaju teške uslove rada, jer firma želi da poveća produktivnost kako bi garantovala brzu isporuku svoje robe.